Méltóképpen lezárni a futóévet

A szolnoki Kalla Tamás majd minden félmaratonon elindul. A 7. Intersport Balaton Maratonon két nap alatt kétszer is fut 21 kilométert.

- Mit jelent neked a futás?

- Annak idején eléggé el voltam hízva, cigiztem és az alkoholt sem vetettem meg. Aztán eljött az a pont, amikor úgy döntöttem változtatok az életemen. A családom is tanácsolta, meg magam is beláttam, hogy az az életforma nem mehet tovább. Elkezdtem más irányba gondolkodni, akkor kezdtem el futni. Ennek már nyolc éve.

- Nem most debütálsz a Balaton Maratonon. Mi a vonzó benne?

- Azért tartom fontosnak, hogy ott legyek, mert mégiscsak évadzáró verseny, meg egyébként is jó ott lenni. A Balatont is szeretem, magának a versenynek a hangulata is nagyon jó, ahogy az is, hogy kétnapos. Szerintem az egyik leghangulatosabb verseny az évben. A környezet nagyon befolyásoló tényező, a Balaton partján futni egészen különleges élmény. Meg lelkileg is fontos, hogy méltóképpen zárja le az ember az évet. Ez a második Balaton Maratonom lesz, tavaly sajnos ki kellett hagynom, mert megsérültem előtte. Általában félmaratonokra mindig elmegyek, illetve a Kékes Csúcsfutásra.

- Mi az edzésmódszered?

- Általában nem szoktam külön felkészülni versenyekre, ahogy erre sem teszem. Rendszeresen futok, ez olyan állóképességet ad, hogy gond nélkül le tudom futni a rám váró távokat. Egy maratoni 42 kilométer biztos, hogy kívánna speciális felkészülést, de olyanra nem mentem még. Ez a két félmaratoni táv, egy nap eltéréssel nekem bőven megfelel. Egyébként most a célom, hogy teljesítsem távot, a félmaratoni részét két órán belül.

- Mire figyelsz majd Siófokon?

Be kell osztani az energiát, mert ha nagyon megnyomja a futó az elejét, elég a szénhidrát és annak nincs jó vége. A folyadékpótlásra is nagyon oda kell figyelni. Nekem ezen felül nagyon jót szokott tenni egy-két falat banán, vagy szőlőcukor a verseny közben. Erről persze megoszlanak a vélemények, mert többen is mondják, hogy ilyen rövid távon erre nincs szükség, de ez is típus kérdése, kinek mit igényel a szervezete. Aki megfelelő ruházatot választ, annak nem lehet gondja az esetleges hűvösebb időjárással sem.



fb share