Minden évben újabb maraton

A várpalotai Szmola Mihály 45 évesen futotta le élete első maratonját, azóta minden évben egyet hozzátesz a meglévőkhöz. Idén ez a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton lesz.

- Második alkalommal futsz a SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon, de nem ez lesz a második maratonod.

- A Budapest Maratont eddig egyszer futottam le, de azért volt már néhány más országbeli is, ahova eljutottam. A kassai, vagy a monacói maratont említhetném, de voltam Olaszországban három alkalommal is. Ez utóbbihoz kötődik például a debütálásom. Várpalotának, ahol lakom van egy olasz testvérvárosa. Az ők invitálására vágtam bele először a 42 kilométer lefutásába, majd mentem még kétszer. Monacóba a Tatabányai Sprint Futóklubbal mentem, egy kirándulás keretében, Kassára meg egy baráti társasággal jutottam el. És persze közben egy budapestit is, hiszen nagyon szeretem a fővárost, illetve azt a milliőt, ami körülveszi a Budapest Maratont.

- Mindig is futottál?

- Az első maratonomat 45 évesen futottam, ami hat éve volt. Igazából már középiskolában is futottam, később nem nagyon volt időm rá. Néha, amikor eszembe jutott, 8-10 kilométereket azért megtettem. Később itt a városban rátaláltam a Várpalotai Marathon Egyesületre, mivelhogy ismerőseim is szép számmal tagok voltak. Ekkor úgy döntöttem, hogy belépek a futóklubba, és komolyabban veszem a rendszeres futást.

- Nagy ugrás volt az első maraton?

- Előtte is futottam olyan 15-20 kilométereket. Nem is hittem el azoknak, akik mondták, hogy a maraton 30 kilométer fölött kezdődik, hanem aztán magam is megtapasztaltam mire gondoltak. Mit mondjak, mellbevágó volt, de mikor beértem, nagyon-nagyon felemelő érzés volt számomra. Azóta is ez az euforikus érzés jön elő a célba éréskor. Persze az, hogy a célban mit élek át, magára a versenyre nem igaz. Az mindig más: van, amikor megszenvedek a távval, van, amikor meglepően könnyen megy, ez sok mindenen múlik. A tervem az, hogy minden évben szeretnék egy maratont hozzátenni a meglévők mellé.

- Az egyesület közösségileg készül egy versenyre?

Ha jól emlékszem, akkor 7 főt nevezett klubunk a mostani SPAR Budapest Maratonra. Igyekszünk mindig szép számmal képviseltetni magunkat, van egy kis mikrobuszunk, beülünk, és aki ráér, jön. A Nike Budapest Félmaratonon tízen voltunk legutóbb. Próbálunk Várpalotán és a környékről új tagokat bevonni, megszerettetni a futást. Remélem egyre több emberrel sikerül megismertetni ezt a különleges és jó élményt adó dolgot. Jobbára kisebb csoportokban készülünk. Igyekszünk úgy beosztani az időnket, hogy egyedül senkinek ne kelljen edzeni. Persze nyilván van olyan is, hogy úgy jön ki, de általában ketten-hárman szoktunk együtt futni. Versenyidőszakban ez két-három alkalmat jelent hetente, és a hétvégi versenyt. Alkalmanként 10-15-20 kilométereket futok, ahogy az időm engedi.



fb share