MOZDULJ MINDEN - KOR!

"Mozdulj Minden-kor!" címmel, Törökbálinttól Kecskemétig, 9 településen 9 alkalommal tartott előadást Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a szabadidősportért felelős szakmai tagozat vezetője a "Könyvtárak az aktív idősödésért" rendezvénysorozat keretében.

Az ország egyharmada 60 év felett idősödik, s mindennapi életmódjuknak nagyon fontos eleme kell legyen a rendszeres testedzés, a testmozgás. Az időseknek is ajánlott sportágak többek között:
- A természetjárás, a kirándulás csodálatos élmény, nemcsak társas és gyalogló testedzés.
- Az úszás, a vízitorna az úszni tudóknak.
- A gimnasztika, a gerinctorna szakember vezetésével szórakozás is a testedzés mellett.
- A gyaloglás, a futás az akaraterős idősek akár versenysport tevékenysége is lehet.
- A kerékpározás minden korban "függetlenség" érzést ad a tekerőnek. Ha egyéni a sebesség.
- A szalontánc - a tapadós bolerótól a fergeteges csárdásig - és a néptánc testedzés, szórakozás és testkulturális, társasági tevékenység.
- A sítúrázás - fiatalkori virtusok nélkül - jó mozgásforma kis unokákkal, ahol a nagyszülő vezette útvonal, elkerüli a meredekeket le is, fel is.
- A labdajátékok - a szupernagyszülők csapatában rendszeres testedzést és hosszú bemelegítést igényelnek - , mint például az asztalitenisz, a tenisz, a tollaslabda vagy a kispályás labdarúgás.
- A lovaglás, a tájfutás, az evezés, a korcsolyázás, a golf többek között olyan sportágak, melyeket korábbi sportmozgás ismeretek alapján kortól függetlenül, de egyéntől függően lehet űzni idősebb korban is.
- A jóga és a keleti mozgássorok is hasznosak, csak tudni kell, hogy időskorban nehezebben és lassabban sajátíthatóak el az egyén számára új sportmozgások.

Monspart Sarolta az időseknek ugyanebben a témakörben október 29-én Egerben, november 6-án Balatonfüreden, november 12-én pedig Esztergomban tart előadást.

Forrás: MOB

fb share