Nagy József: A futás csak elhatározás kérdése

Idén februárban született kislánya Nagy Józsefnek, így idén a család nélkül utazik el a Kékesre. A dunaföldvári futó második alkalommal vág neki a hatszáz méternyi szintkülönbséges távnak. Mint fogalmazott, a legfontosabb az erőnlét beosztása lesz ezen a versenyen.

- Milyen élményekkel gazdagodtál a tavalyi Kékes Csúcsfutáson?

- Sikerült végigcsinálnom ezt a megmérettetést, ami hatalmas öröm volt számomra. Próbáltam a tempómra figyelni: az első nyolc kilométeren nem is volt gond, jól esett a futás, azonban a második szakasz végére elfáradtam, a végére el is fogytam teljesen. Kevés volt az erőm a befutóra, idén erre jobban oda szeretnék figyelni. Ennek megfelelően az edzéseket is ez alapján állítottam össze.

- Miben lesz más a felkészülés a tavalyihoz képest?

- Jóval több emelkedős futást, illetve több hosszabb távú edzést iktattam be a programba. Az egyszerűség kedvéért a városban gyakorolok, és a szintkülönbséget a híd segítségével oldom meg. Van egy jól bevált 2 kilométeres köröm, ebből kedvtől függően 6-10 között szoktam futni. Szerencsére feleségem is támogat ebben. Látja rajtam, hogy sokkal jobban érzem magam, ha jut idő a sportra. Egyelőre a kicsivel tölti minden percét, de ahogy beszélgettünk erről, hamarosan ő is elkezd mozogni. Talán ő is a futást fogja választani.

- Te miért éppen ezt a sportágat választottad?

- Tavaly váltottam munkahelyet, és Csomor Zoltán kollégám sokat mesélt az élményeiről. Nekem is megtetszett a sportág, elsősorban a kötetlensége vonzott. Egész nap gép előtt ülök, miután hazamegyek, jól esik egy kicsit mozogni. A futáshoz pedig nem kell semmi, csak elhatározás. A feszültség levezetésére kiváló, és nem utolsó sorban végre ki tudom egy kicsit kapcsolni az agyamat is. Emellett pedig a súly elleni harcban is hasznos, egy év alatt sikerült leadnom 3-4 kilót. A fejlődés is szembetűnő: első alkalommal alig tudtam futni pár száz métert, de tavaly már teljesítettem a félmaratont, idén pedig a 30 kilométer a kitűzött távolság. Ehhez azonban még újabb 5 kilótól jó lenne megválni.

- Idén a család nem tud veled tartani a Kékesbe. Valaki el fog kísérni a versenyre?

- Tavaly valóban nagy élmény volt, hiszen Mátraházán töltöttünk egy hosszúhétvégét, de már akkor is négy kolléga rajthoz állt a cégtől. Úgy tudom, idén is ott leszünk mindannyian. Zoli a legjobb futó közöttünk, bár együtt indultunk, hamar otthagyott minket. Idén abban reménykedem, valamivel tovább bírom az általa diktált tempót.

fb share