SZENTENDRE KÉSZEN ÁLL

Magyarország részesült abban a megtiszteltetésben, hogy 12. nemzetként otthont adhasson idén a SPAR mezei futó Európa-bajnokságnak. A Duna-part mellett fekvő Szentendre városára figyel majd december 9-én a világ.

Minden bajnokság különleges valamilyen szempontból, de Szentendre kétségkívül túltesz az eddigieken, a festői szépségű panoráma és a Skanzen mesés környezete miatt. A 2012-es mezei futó Európa-bajnokság helyszíne ugyanis a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ismertebb nevén a Skanzen, amely Magyarország egyik leglátogatottabb és leghíresebb szabadtéri múzeuma, ahol a különböző épületek hűen idézik fel a magyar építészeti jellemzőket, és a korabeli életformát a 18. századig visszamenőleg.

Magyarország nem első ízben rendez ilyen fontos eseményt, a Budapest volt a házigazdája az 1966-os és 1998-as Európa-bajnokságnak, az 1983-as és 1988-as fedettpályás kontinensbajnokságnak, valamint az 1989-es és 2004-es fedettpályás világbajnokság is szép emlék a sportok királynőjét kedvelők szívében.

Emellett Budapest rendezte meg 1994-ben a mezei futó világbajnokságot is, méghozzá szintén egy különleges helyszínen, a Kincsem Parkban, a főváros lóversenypályáján. Ez a viadal volt az első, amelyen az akkor még ismeretlen Sergey Lebid rajthoz állt és a 33. helyen futott be. Az ukrán atléta azóta a mezei futás legsikeresebb képviselője lett: ez idáig rekordnak számító 9 alkalommal diadalmaskodott SPAR mezei futó Európa-bajnokságokon.

1994-ben rendeztek először mezei futó Európa-bajnokságot, a viadal évről évre nagyobb presztízst vív ki magának, az idei bajnokságon pedig az előnevezések alapján részvételi rekord várható. Az előnevezés szeptember közepén zárult, 33 európai ország jelezte részvételi szándékát. A felnőtteknél 106 férfi és 93 női indulót regisztráltak, így a 2008-as brüsszeli csúcsot Szentendre előreláthatólag átadja a múltnak.

A felnőttek mellett a további kategóriákban is rekordszámú nevezés érkezett: az U23-as mezőnyben 104 férfi és 79 nő, míg a juniorok közt 112 férfi és 105 nő neve szerepel a nevezési listán.

A legnagyobb számú delegációt a hagyományosan erős mezei futó nemzetek adják: Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Olaszország is több mint 40 atlétát nevezett a hat versenyszámra. A rendező Magyarország eddig öt aranyérmet nyert a mezei futó Európa-bajnokságok történetében:

1, Szentgyörgyi Katalin 1998 junior 1. Ferrara
2, Szentgyörgyi Katalin 2000 felnőtt 1. Malmő
3, Bene Barna 2004 junior 1. Heringsdorf
4, Bene Barna 2005 junior 1. Tilburg
5, Bene Barna 2006 U23 1. Legnano,

s idén 32 legjobb mezei futójának ad lehetőséget, hogy hazai pályán, a család és a barátok előtt szerepelhessen a kontinensbajnokságon.

Tavaly a szlovéniai Velenje városa adott otthont a versenynek, a címvédők a felnőtteknél a belga Atelaw Bekele és az ír Fionnuala Britton ismételten eséllyel indulnak az aranyéremért, már csak azért is, mert a nyári versenyidőszak egyikük számára sem úgy alakult, ahogyan előzetesen eltervezték.

Bekele tavasszal Achilles-sérülést szenvedett, így kénytelen volt kihagyni a nyár nagy eseményeit, augusztusban és szeptemberben Etiópiában, magaslaton készült, és lassan teljesen felépül. A tavasz és nyár ígéretesen indult Britton-nak, áprilisban 10000m-en remek időt, 31:29:22-t futott, de Helsinkiben, az Európa-bajnokságon nem állhatott fel a dobogóra, a negyedik helyen végzett, annak ellenére, hogy a 25 körös táv favoritjának számított. A britek reménysége, a tavalyi junior győztes Emelia Gorecka is megvédheti a címét a Skanzenben, a 17 esztendős hölgy idén Barcelonában a junior világbajnokságon 3000m-en bronzérmet nyert. Ugyan a junior nők versenye valószínűleg az egyik legnagyobb csatát hozza majd, Gorecka nem foglalkozik esélylatolgatással, csak arra koncentrál, hogy a legjobb formájában álljon rajthoz az újabb győzelemért.

A szerbek kiválósága, Amela Terzic a katalán fővárosban 1500 m-en ezüstérmet szerzett, miként a mezei futó kontinensbajnokságon 2010-ben is, tavaly pedig bronzot és Szentendrén is eséllyel pályázik a dobogóra. A hölgy számára különlegesebbé teheti az eseményt, hogy 2013-ban hazájában, a szerb fővárosban, Belgrádban találkoznak majd Európa legjobb mezei futói.

Az ember, aki kétségkívül a legnagyobb figyelmet és tapsot kapja majd, az ukrán Sergey Lebid, nem is csoda, hiszen a sportág meghatározó alakja az összes SPAR mezei futó Európa-bajnokságon rajthoz állt.

"Minden év decemberében valami különleges történik velem, amikor az időjárás egyre hűvösebb lesz, és a naptárban látom a bajnokság közeledtét"- viccelődött Lebid, utalva a mezei futás népszerűségére a kontinensen.

Forrás: MOB

fb share