A bűvös kocka jelmezes futó

Évek óta színesítik jelmezes futók a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton mezőnyét. Közülük is kitűnik a jászberényi Kocza István, aki nemcsak állandó résztvevője a legtöbb futóeseménynek, hanem bűvös kocka kirakásban is nagyot alkotott: világcsúcsot ért el.

"Nem poén jelmezben futni, de olyan sok embernek tetszett, hogy azóta is többször magamra kaptam a bűvös kockát" - adott magyarázatot különös ruházatára a 36 éves informatikus.

- Hogyan jött az ötlet, hogy egy bűvös kockába bújj?

- 2007-ben majdnem egybeesett a bűvös kocka világbajnokság és a maraton, és miután mindkettő megmérettetésen elindultam, úgy döntöttem: kap egy kisebb hírverést a bűvös kocka a futók között. Pár nap alatt raktam össze a maskarát, vagy három kilós lett, pattogott rajtam a jelmez, a rögzítések sem voltak tökéletesek, a szél pedig végképp megnehezítette a dolgom, ezért sajnos fel is kellett adnom a versenyt.

- Egy ilyen jelmez milyen mozgásteret ad futás közben?

- Rendkívül keveset: mindössze pár ujjam fér ki belőle, így az emberek segítségére kell támaszkodnom. Egy korábbi versenyen például megesett az is, hogy a frissítőhelyen posztoló srác megkérdezte, hogyan fogok én így inni. Azt válaszoltam neki: a segítségeddel! A közönség egyébként rendkívül lelkesen fogadott, rengetegen biztattak, ahogy a többi versenyző is. Ezek a reakciók erősítettek meg abban, hogy idén is így fogok futni.

- Hogyan telt eddig a felkészülésed?

- Idén sajnos csak a túlélésre játszom. Csípőporc kopás miatt egy hónapig kezeltek, csak nemrég kezdtem el az edzéseket, kétnaponta 15 kilométert futok, hétvégenként pedig egy félmaratont a jászberényi kerékpárutakon teljesen egyedül. Emlékszem, még 1993-ban álltam első alkalommal rajthoz a Vivicittán, ahová főiskolai szobatársaim hívtak meg, annyira megfogott a verseny hangulata, hogy az elmúlt 17 évből mindössze egyet hagytam ki, azt is a katonaság miatt. A hangulat mellett azt is fontos megjegyezni, hogy a futás minden sport alapja. Olyan állóképességet ad az embernek, ami a mindennapok nehézségeiben is segít. Külföldi megmérettetésre ugyan még sosem neveztem, de idehaza közel 30 alkalommal állok rajthoz minden esztendőben. A kedvenc versenyem a K&H olimpiai maraton váltó, ahol az egész napot barátokkal tölthetem, és csak keveset kell futni.

- Futás mellett mennyi időd marad a bűvös kockára?

- Napi szinten foglalkozom vele, versenyek előtt 5 órát, egy átlagos napon pedig egyet. Életem eddig legnagyobb sikerét idén értem el, mikor egy csehországi versenyen a legkevesebb forgatásos kirakás világcsúcsát be tudtam állítani. 22 mozdulattal raktam ki a kért állapotot.

fb share