Bencze Gyuláné ismét indul a Balaton Maratonon

A paksi Bencze Gyuláné most ősszel futotta le első maratonját, de mindjárt duplázna is. A 7. Intersport Balaton Maratonra is benevezett a 42 kilométerre.

- Mikor futottad az első maratonodat?

- Az idei SPAR Budapest Maratonon debütáltam a klasszikus távon. Jól sikerült annak ellenére, hogy olyan 4 óra körülire terveztem, de aztán 4:29-nél értem be. Az időjárás alaposan átrendezte az elvárásaimat. Gyerekkoromban atletizáltam, futottam, de olyan jó másfél éve kezdtem el rendszeresen újra edzeni. Az első közösségi versenyem pont tavaly a Balaton Maratonon volt, akkor még a félmaratoni táv.

- A maraton nyilván megterhelőbb, mint a félmaraton.

- Meglepő élmény volt. Nem volt nehezebb a félmaratoninál, azt is mondhatnám, hogy kevésbé fáradtam el. Valószínű azért, mert a hosszabb távon tudatosan egy perccel lassabb kilométereket futottam, mint a 21 kilométer esetén. Így a hatperces kilométerekkel kényelmesen lefutottam a távot. Féltem a 36. kilométertől, azt hallottam, hogy ott jön el mindenkinek a fal, de e helyett azt vettem észre, hogy ha a végén nincs ott a célvonal, nem tudom, mennyit futottam volna még.

- A 7. Intersport Balaton Maratonon viszont három részre és két napra "osztódik" a 42 kilométer. Más lesz így a maraton?

- A mostani másfajta kihívás lesz, mert nem egyben kell lefutni. Az első nap nyilván megnyomja az ember azt a 14-et, meg a 7-et, és másnap ki kell bírni a maradék 21-et is. Egészen más technikát igényel. Úgy próbálok felkészülni rá, hogy előtte egy hétvégét rászánok, és ugyanezt a távot, ugyanígy lefutom. Mindenképpen meg akarom tapasztalni előtte, mikre kell figyelni, mielőtt élesben állok a rajtnál.

- Mi vonzott újból a Balaton Maratonra?

- A tavalyi versenyt nagy izgalommal vártam, szinte úgy éreztem magam, mint gyerekkoromban. Mivel az első versenyem is volt, egészen fantasztikus érzés volt célba érkezni. A felkészülés alatt persze otthon sokat futottam nagy távokat, de a hangulat egy versenyen egészen más. Idén meg már a maratonnál tartok. A család is kezdi egész jól viselni anyu hobbiját. A két lányomat ugyan nem sikerült rávenni, hogy fussanak, de tavaly elkísértek a Balatonra, remélem idén sem lesz másként.

fb share