Fogyatékkal élő úszók a 2. Sport24 Velencei Tóúszáson

Augusztus 13-án, a 2. Sport24 Velencei Tóúszáson vendégül látjuk a Vizipók Integrált Egyesület értelmi fogyatékos úszóit. Az egyesület úszni és egyéb sportokra tanít sérült és egészséges gyerekeket és felnőtteket is.

"Ezeknek a gyerekeknek a víz közege, a felhajtóerő a szabadságot jelenti" - mondja Mattesz Csilla, az egyesület elnöke, volt válogatott úszó, aki maga is úszóedző, gyógyúszásoktató. "Ők hosszú évek alatt tanulnak meg úszni (akár 5-6 év), és amikor sikerül, megváltozik az életük is tőle.
A Velencei Tóúszásra elviszünk egy 5 éves kisfiút, akinek Treacher-Collins szindrómája van, nem tud semmilyen audió vagy vizuális módon kommunikálni. Régebben agresszív volt a viselkedése, de a vízben nagyon jól érzi magát, és ettől nyugodtabb is lett.
A sport rendszert visz az egyesületbe járó gyerekek hétköznapjaiba, kitartásra neveli őket, segíti a fejlődésüket a tanulásban, az életben. Ha az uszoda zárva tart, akkor más foglalkozásokat, sportolási lehetőségeket teremtünk - szükségük van rá a gyerekeknek, különben akár önveszélyessé is válhatnak.
Számunkra nagy eredmény, hogy nyílt vízben úszhatunk - ez olyan önbizalmat ad ezeknek a gyerekeknek, hogy hetekig ebből élnek majd!"

A Vizipók Integrált Egyesületről itt tudhatsz meg többet.



fb share