Kálovics Anikó, a Női Futógálák sokszoros győztese

Kilenc elsőséggel akár lehetne a verseny "örökös győztese" Kálovics Anikó, aki a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálákat általában a maraton előtti utolsó felkészülési versenynek szánta. A szombathelyi futónő eredetileg idén nem tervezte a versenynaptárába a most vasárnapi futást, de szavai szerint kedvet kapott hozzá.

- Van kedvenc győzelmed a Női Futógálák közül?

- Őszintén szólva mindig a legutolsó itt szerzett aranyérmemet szeretem a legjobban, így jelenleg a tavalyi győzelmem az első a sorban. Nagyon szeretem ezt a futást. Emlékszem, volt, hogy zuhogott végig, mégis remekül éreztem magam. Rendszerint fel szoktam magam spannolni a verseny előtt, és egyfajta "jó kemény" edzésként futom le, maraton előtti utolsó főpróbaként. Ez mindig jó ómen volt: ha itt jól szerepeltem, akkor a maraton is hasonlóan jól sikerült.

- Egyszer sem tudtak megszorongatni?

- Emlékeim szerint sosem volt gond. Sőt két éve még arra is akadt példa, hogy a maraton közelsége miatt ne essen ki az edzésnap, közvetlenül a verseny előtt futottam 40 percet a Margitszigeten, majd elrajtoltam a mezőnnyel, és a célba érés után újabb 10 kilométert teljesítettem.

- Miért ennyire kivételes számodra ez a megmérettetés?

- Különleges érzés, hogy a rajtnál és az egész távon kizárólag nőket látok magam körül. Megszoktam már a koedukált versenyeket, mindössze néhány külföldi rövid távú futam jelentett eddig kivételt, mikor külön indították a férfiakat a nőktől. De itt még a táv folyamán sem látok senkit az erősebb nem képviselői közül.

- Fűz valamilyen kedves emlék a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálához?

- Kettő is! Mikor ötödik alkalommal szereztem meg a győzelmet, akkor a célba érés pillanatában a szpíker külön megemlítette, hogy hányadik alkalommal értem célba elsőként, sőt egy kupát is kaptam ebből az alkalomból. Nagyon jól esett ez a figyelmesség! A másik szép emlék egy rajt ellövéséhez kötődik: néhány esztendővel ezelőtt én indíthattam el a gyaloglók vagy a rövidtávfutók mezőnyét.

- Idén is Kálovics Anikó nyakába akaszthatják az aranyérmet?

- Eddig nem volt tervbe véve, hogy ott leszek a futógálán, de most átgondolom! Rendkívül feszes a versenynaptáram: két hét múlva Frankfurtban fogok rajthoz állni a maratonon, és napi két edzéssel készülök erre a megmérettetésre. Ma még egy 15 kilométeres futás van hátra, holnap pedig egy 110 perces. Szombathelyiként nem olyan könnyű ott teremni a Városligetben, de most egy picit kedvet kaptam hozzá.

fb share