Kezdetnek félmaraton

A többség lassan, de gondosan felépítve ér el élete első félmaratonjához. A kisújszállási Kása Barna azonban rögtön a 26. Nike Budapest Félmaratonra adta be nevezését. Természetesen nincsenek dobogós reményei, mindössze abban bízik, két óra körüli idővel teljesíteni tudja a 21 kilométeres távot.

- Az elmúlt években egyetlen nevezési listán sem találkoztunk Kása Barnával. Azonban januárban a "semmiből" rögtön egy ekkora távon debütálsz. Hogy alakult ennek a nevezésnek a története?

- Radics Zoltán barátommal sokat beszélgettünk erről a versenyről, és ő biztatott arra, próbáljam ki magam. Miután neki komoly tapasztalatai vannak ezen a területen, adtam a szavára, és otthon megbeszéltem a feleségemmel is ezt a tervet. Miután az elmúlt években már edzettem, így nem volt annyira meglepve, és azt mondta, inkább ezzel töltsem az időmet, mint más haszontalansággal. Az év elején leadtam a nevezésemet, és március táján pedig hozzáfogtam az edzésprogram megvalósításához.

- Mi alapján állítottad össze a programot?

- Zoli segítsége mellett egy másik futótársam tanácsait is kikértem, illetve a BSI honlapján is olvasgattam néhány edzéstervet. Ezek alapján gyúrtam össze magamnak egy sajátot. Miután reggel hatkor kelek, ezért esély sincsen arra, hogy munka előtt be tudjam iktatni az edzéseket, így a koraesti órákra szoktam időzíteni. Heti 4-5 alkalommal járok ki a sportpályára, vagy rovom a környék utcáit. Többen is ajánlották a terepfutás előnyeit, azonban úgy döntöttem, egy sérülés esetén jobb, ha lakott területen vagyok, nem pedig egy erdő vagy mező közepén. Tavaszig 4-5 kilométereket futottam, ezt most felemeltem 8-10-re, sőt a verseny közeledtével próbálom egyre feljebb tornászni az ezreket. Tegnap 15-ig jutottam, és ha minden ideális lesz, akkor 18 kilométer lesz a maximum.

- Mit tudsz a Nike Budapest Félmaratonról?

- Valójában nagyon keveset. Zoli mesélt néhányszor arról, mennyire jó a verseny hangulata, és ellátott néhány tanáccsal is. Elsősorban arra hívta fel a figyelmemet, hogy a rajtnál ne ragadjon magával a tömeg, mert bár az első kilométereket nagyon jól fogom bírni, a tízediknél már teljesen kész leszek. 6 perces ezrekkel számolok, és ha marad erőm a végére, akkor talán két órán belül célba érhetek.

- Kik szorítanak majd érted a helyszínen?

- Egyre nő a szurkolótáborom, ami vegyes érzéseket kelt bennem. Egyrészt örülök, másrészt pedig milyen kellemetlen lenne, ha nem tudnám lefutni a tábort. Feleségem volt az első jelentkező, de nemrég már szüleim is jelezték, hogy elutaznak Budapestre a kedvemért, a testvérem pedig eleve a fővárosban él, szóval lesznek egypáran, az biztos. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez valaminek a kezdete, vagy szimplán egyszeri kihívás, de futni a jövőben is szeretnék mindenképpen. És ha egy haveromat jövőre rá tudom venni, akkor talán én is duplázni fogok.



fb share