Tomó Antal: Jól kell beosztani az erőnket

Magas vérnyomás és cukorproblémák hatására kezdett el komolyan foglalkozni a futással Tomó Antal. A bajai futó elmondása szerint hamar és komoly előrelépést tapasztalt egészségügyi helyzetén, ezért azóta is minden ismerősének ajánlja ezt a sportágat. Ott lesz a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon is.

- Megéri utazni 160 kilométert egy városi futásért?

- Ez nem is kérdés számomra! Természetesen igen! Szerencsére azért nem egyedül vágok neki az útnak, létezik ugyanis egy remek közösség, a Baja FuTeam, ahonnan számításaim szerint közel húszan fogunk nekivágni az őszi futóidény első megmérettetésének. Sajnos az egyik legjobb futónk nem tart velünk, de így is bízunk a jó szereplésben.

- Együtt rajtol majd el a húszfőnyi bajai csapat?

- Az elején még biztos zömmel együtt leszünk, azonban ahogy a kilométerek fogynak, úgy fogunk mi is felszakadozni. Mindenki magára fog koncentrálni, és a saját ritmusában rója a kilométereket. Az első budapesti félmaratonomat 2:01 alatt teljesítettem, azonban most tavasszal itt Baján már 1:56-ra sikerült leszorítanom az időmet. Nagyon remélem, hogy szeptember első hétvégéjén ismét két óra alatt tudok célba érni.

- Szerinted mi a Nike Budapest Félmaraton legnagyobb kihívása?

- Véleményem szerint a Nyugatinál található felüljáró a legnehezebb szakasz. Nemcsak a szintkülönbség miatt mondom ezt, de mivel már az utolsó kilométerek egyikén található, addigra rendesen el tud fáradni az ember. Emlékszem, korábbi versenyeimen többször is elszámoltam magam, és nem bírtam ezzel az emelkedővel. Megtanultam: jól kell beosztani az erőt!

- Minek köszönhető, hogy ekkora hévvel veted bele magad a futásba?

- Korábban fociztam és olykor "mozgolódtam" más sportágak felé is, de aztán jött egy orvosi diagnózis, majd egy autóvásárlás, ahol az értékesítővel jó barátságba kerültünk. Szó szót követett, majd egy futóközösségben találtam magam, ahol annyira megtaláltam a helyem, hogy azóta fel sem merült a sportágcsere.

- Milyen edzésmunkával készülsz az őszi idénynyitóra?

- Fizikai munkát végzek, de délután heti 4-5 alkalommal azért kilátogatok a bajai szigetre. Ezt erős túlzással a Margitszigethez tudnám hasonlítani: egy autóktól teljesen elzárt, csendes, fás sétány. 2680 méter egy kör, amiből kettőt-hármat szoktam megtenni. A család olykor zúgolódik az új hobbim miatt, de azért tudomásul veszik, mennyire fontos számomra a futás. Sőt, a közeli versenyekre olykor elkísérnek szurkolni is. Tavasszal a T-Home Vivicittán még a lányom is ott volt, miután Budapesten tanul. Remélem, ősszel is buzdítani fog a Városligetben.



fb share