Ő is a 8. Intersport Balaton Maratonra készül - Turnék futófelszereléssel

Harmadszor nevezett a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonra Bazsinka József, aki ezúttal a teljes távnak vág neki. A Budapesti Fesztiválzenekar tubása épp egy tengerentúli turnéról ért haza, és mint mondta, két maraton és három félmaraton után a Balaton partján szeretné lezárni az őszi futóidényt.

- Egy évben mennyi időt töltesz távol az otthonodtól?
- Éves szinten nagyjából három hónapot turnézunk a világ különböző országaiban. Azonban a felkészülésemet ez sem tudja megzavarni, hiszen a futófelszerelést mindig viszem magammal. Edzeni bárhol lehet, és reményeim szerint egyszer egy külföldi versenyre is eljutok egy fellépésnek köszönhetően. Tavaly éppen a maraton idején New Yorkban voltunk, azonban a rendezők megmosolyogták nevezési érdeklődésünket. Frankfurtban és Washingtonban sem volt szerencsénk, néhány nappal távozásunk után rendezték a futamot. A zenekarból egy másik tag is rendszeresen fut, sőt, néhányan a kisegítői személyzet közül is gyakran csatlakoznak hozzánk a versenyeken. Legutóbb éppen az októberi SPAR Maratonon.
- Milyen sportágakat űztél korábban?
- Gyermekkoromban elsősorban bicikliztem, tinédzserként pedig különböző küzdősportokban próbáltam ki magam. A futás késői szerelem volt, ha jól emlékszem, már elmúltam 30 éves, amikor az első félmaratonomat futottam. Tíz éve azonban nem kérdés, mivel töltsem el a szabadidőmet.
- Mi motivál még ennyi idő után is?
- Az öröm. Számomra ugyanis öröm, ha futhatok. Ráadásul ezt nem pályán vagy a városban teszem, hanem a természetben. Hosszú éveken keresztül Piliscsabán éltem, és a hegyekben edzettem. Csodálatos érzés volt. A kondi szinte csak másodlagos szempont, a versenyeket pedig azért iktatom be, hogy motivált legyek a folyamatos felkészülésben. Heti négy alkalommal járok ki a hegyekbe most is, és próbáktól függően 10-15 kilométert futok.
- Két alkalommal már rajthoz álltál az őszi idényzárón. Mire számítasz idén?
- Sosem fogalmazok meg konkrét elvárásokat magammal szemben, hogy a futás örömére tudjak koncentrálni. Annak természetesen örülnék, ha 5:30-6 perc közötti kilométereket tudnék produkálni, de a hangsúly a részvételen marad. Épp tegnap jelezte az egyik barátom, hogy szintén nevezni fog a versenyre, így ha már a család nem tud a helyszínen szurkolni, legalább nem leszek egyedül. Szerencsére otthon is támogatják a hobbim, hellyel-közzel mind a négy gyermekem fut, a legkisebb fiam nemrég elkezdett futkorászni, a középső pedig korábban diákolimpián ért el jó eredményeket.



fb share