Apa és lánya a jubileumi Nike Budapest Félmaratonon

Kisebb kitérő - néhány év karate és lovaglás - után kötött ki a pécsi Ragoncsa Petra a futásnál. A jubileumi, 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon ott lesz édesapja is, akivel 2007-ben már egyszer közösen teljesítették a 21 kilométeres távot. Petra szerint az a legfontosabb, hogy van motiváló ereje az edzéseknek, ami nélkül esélye sem lenne felkészülni a félmaratoni távra.

- 2007-es első Nike Budapest Félmaratonod után most következik a második. Miért maradt ki két év is?

- Igazság szerint hobbifutó vagyok, és bár a szándék megvolt, a felkészülés mértékével és minőségével nem voltam elégedett, ezért mindkét alkalommal visszaléptem. Ugyanakkor már tavaly eldöntöttem: nem szeretnék több félmaratont kihagyni, muszáj lesz felkészülni a jubileumi megmérettetésre. Ennek tudatában idén másképp vágtam neki a nyárnak is.

- Mivel tudtad motiválni magad a felkészülés során?

- A pécsi malomvölgyi tónál szoktam edzeni, ami nemcsak szép környeztet jelent, de egyben olyan helyszínt is, ahol rengetegen futnak. Nagyon ösztönző tud lenni, ha sok futótárssal együtt rovod a köröket. Számos futóbarátot szereztem már, és mindemellett újabb és újabb célokat tudok kitűzni magam elé. Egy héten általában öt alkalommal járok le: négyszer öt kilométert, egyszer pedig egy hosszabb távot futok.

- Egyénileg edzel?

- Sokszor apa is velem tart. Mindkettőnk számára fontos a sport, néhány évvel ezelőtt együtt kezdtünk el futni, akkor döntöttük el, hogy teljesítjük a Nike Budapest Félmaratont is. Idén is együtt állunk majd rajthoz, a család többi tagja pedig szurkolni fog. Emlékszem, neveztünk egyszer az éjszakai futásra is Budapesten, amit olyan egyedi miliő övez, hogy vétek kihagyni. A Nike Budapest Félmaraton útvonala pedig szintén remek, imádok annyi csodás régi műemlék és a Duna mellett futni.

- Milyen taktikát fogtok alkalmazni a versenyen?

- Mindenképpen lassabban szeretnénk kezdeni, amolyan közepes edzés tempót fogok diktálni, és amennyiben úgy érzem, hogy van értelme, az utolsó harmadban fokozom az iramot. Ha olyan két óra körüli idővel érkezem célba, akkor nem lehet okom a panaszra. Az előző Nike Budapest Félmaratonon magával ragadott a hangulat, az utolsó kilométereket ezért meg is szenvedtem rendesen; szinte rosszul voltam, apu el is húzott tőlem. Hozzájött mindehhez az is, hogy szeptember első hétvégéjén még elég nagy a hőség, ami rendkívül nehézzé teszi a 21 kilométert. Csak reménykedem, hogy idén kegyesebb lesz velünk az időjárás.



fb share