Érdekességek a Nike Budapest Félmaraton történetéből I.

Különváló maraton és félmaraton, folyamatosan bővülő mezőny, sok-sok híresség - a Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton történetéből válogattuk össze a legérdekesebb történéseket.

Különvált a korábban együtt rendezett maratontól és az őszi versenynaptárba került 1996-ban a Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton. Az első, önállóan megrendezett félmaratonon hideg, barátságtalan időjárás fogadta a mintegy 3000 résztvevőt. A létszám aztán a következő években folyamatosan emelkedett. 1997-ben ugyan "csak" 2600-an álltak rajthoz, de aztán 1998-tól 2000-ig 3000-ről 4200-ra nőtt a legyőzhető távolságot teljesítők száma.

Az 1997-es Nike Budapest Félmaratonon taroltak a japánok: a férfiaknál és a nőknél is ők győztek, ráadásul a nőknél az összes dobogós helyet elhódították. A következő két évben tovább folytatódott a japán "uralom", míg 2000-ben a férfiaknál lengyel, a nőknél román győztest avattak.

A 2000-es Nike Budapest Félmaratont számos híresség, televíziós és közéleti személyiség, sportoló teljesítette. A célba érkezők között volt Németh Lajos meteorológus és Gajdos Tamás, a TV2 munkatársai, Nagy Bandó András, az ismert humorista, Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium államtitkára, kkésőbbi pénzügyminiszter. Olimpiai bajnokaink közül Martinek János, Foltán László és Szabó István futotta le a 21 kilométert, az öttusázókat Simóka Beáta és Kálai Ákos, a színész válogatottat Rudolf Péter képviselte.

fb share