Lépcsőteszt

Hogyan tudod kihozni magamból a maximumot az edzések során?

Erdélyi Nándor cikke

Egy ember élete kerek egész, azt hiszem, ezzel még nem mondtam sokat. Ha ezt a tényt egy amatőr sportoló szemszögéből vizsgálom - akit szigorúan úgy értelmezek, hogy nem a sportból él ezért amatőr - akkor mondhatnám úgyis, hogy egy amatőr nem tudja külön élni egy sportoló, egy munkában teljesítő dolgozó és egy családbarát ember életét, hiszen ezeknek együtt kell teljesülnie. E három terület kihatással van egymásra, és sokszor csak kompromisszumokkal férnek meg egymás mellett.

Sok ilyen emberrel találkoztam és dolgoztam együtt és most sokkal dolgozom együtt, akik e hármast igyekeznek egyensúlyban tartani. Két dolog azonban mindenkiben közös: az egyik, hogy a sport a hobbijuk, ami feltölti őket, ami egy más fajta célt nyújt a számukra, a másik, hogy idejükből igyekeznek optimalizálni a sportra fordított időt és a céljaik teljesülését, magyarul, a lehető legkevesebb edzéssel a legtöbbet akarják kihozni magukból.

Edzőként és sportolóként tudom, hogy az edzéstervezés és az edzések végrehajtása játék a tűzzel, ugyanis a fejlődés záloga nem más, mint a terhelés és pihenés helyes arányának megválasztása. Ha valaki ezt optimálisan találja el, akkor fog optimálisan fejlődni. Ahhoz, hogy közelítsünk ehhez az optimumhoz, ismernünk kell saját magunkat, edzőként pedig a versenyzőt, akit edzünk. Személyre szabottan kell meghatározni mindent, ahogy személyre szabottak a körülmények is, mint a család, a munka, az edzettség, az egyéni célok. Ami mindenkinek jó, az nem jó senkinek, és ez a sportban különösen igaz.

Tovább a teljes cikkre a Mozgásvilágra

fb share