Mészáros Zoli Guinness-rekordja

Új Guinness-rekordot állított fel egy magyar tűzszerész az egy mérföldes bombaruhás futás kategóriában március 27-én, csütörtökön, a budapesti Syma csarnokban. Mészáros Zoltán főtörzsőrmester a távot nyolc perc huszonkilenc másodperc alatt teljesítette, megdöntve ezzel egy amerikai katona addigi rekordját.

Első alkalommal rendezték meg a "Váltófutás bombaruhában" elnevezésű futóversenyt a budapesti Syma csarnokban. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred által szervezett váltóversenyen három csapat mérte össze a tudását - természetesen teljes védőfelszerelésben. A katonák csapata mellett élsportolókból és a média szereplőiből verbuválódott együttes is rajthoz állt, hogy teljesítse a négyszer négyszázas távot.

A csapatok megmérettetése után Mészáros Zoltán főtörzsőrmester öltötte magára az EOD-9-es típusú nehéz tűzszerészruhát. A ma létező legjobb tűzszerész-védőruha általában a túlnyomás, a hőhatás, a repeszek és a lökéshullám ellen óvja a katonákat, most viszont komoly erőpróba elé állította viselőjét: a bombaruha tömege ugyanis huszonnyolc kilogramm, a hozzá tartozó sisak pedig tizenöt-tizenhét. Mészáros Zoltán főtörzsőrmesternek az egy mérföldes távot az amerikai Guinness-rekordon belül - 8 perc 30 másodperc - kellett teljesítenie. A meglehetősen feszült pillanatokkal teli hajrá alatt a rendezvénycsarnok közönsége egy emberként szorított a versenyzőért, aki egy másodperccel döntötte meg az eddigi rekordot.

A rendhagyó versengés végén dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, valamint Csurgó Attila ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka gratulált a résztvevőknek.

A futóversenyt a tűzszerészek csapata nyerte, megelőzve a sportolókból és a média szereplőiből álló válogatottat.

Zoli, aki egyébként a tavalyi Spar Budapest Maraton egyik szurkolópontját szervezte, elmondta, hogy szerinte bárki képes erre a teljesítményre. A szokásos futóedzéseken túl fitnesz és súlymellényes sprintekkel készült a csúcsdöntésre. A fáradtság kipihenésére pedig nem sok időt szán, mert holnap már reggel bringára pattan.

Legközelebb a 29. Telekom Vivicittá Félmaratonon látjuk majd szurkolni - ezúttal a 28 kilós bombaruha és a 17 kilós sisak nélkül.

Gratulálunk Zoli!

Forrás: Honvédelem.hu, Mészáros Zoltán

fb share