Párban és egyéniben a Nike Budapest Félmaratonon

Markót Tamás párban és egyéniben is rajthoz áll barátnőjével a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon szeptember 5-én a Városligetben. A környei fiatalember pályakezdőként nemrég helyezkedett el egy pénzintézetben, és mint mondta, munka mellett jóval nehezebb volt a felkészülés.

- Mennyiben változott a felkészülésed az utóbbi hetekben?

- Jóval nehezebb megszervezni az edzéseket, örülök, ha már 6-7 körül hazaérek, és az egész napos szellemi leterhelés után már nem olyan könnyű rávenni magamat a futásra. Ez természetesen csak az első hetekben lesz így, remélem, minél hamarabb hozzá fogok szokni az új kihívásokhoz, és nem lesz gond esténként teljesíteni a megszokott kilométereket. Egyébként egy kisebb sérülés gátolt az elmúlt hónapokban, így egyéni csúcsra semmiképpen sem török szeptember elején.

- Milyen taktikát alkalmazol a megmérettetésen?

- Miután barátnőmmel váltóban is rajthoz állok, így az első 14 kilométeren van a hangsúly. Azt szeretném elsősorban megnyomni, és azt követően majd meglátom, mennyi marad bennem. Az is benne van a pakliban, hogy az ő távját együtt fogjuk futni. Ha 1:20 körül érek célba, akkor elégedett leszek, azt nem hiszem, hogy jobbra képes lehetek a körülmények ismeretében. Ha jól számolom, ez lesz a hetedik félmaratonom. 2000 környékén futottam az elsőt, azóta az achilles-sérülésem miatt kellett kihagynom kétszer is a versenyt.

- A barátnőddel te szeretted meg a futást?

- Már előttem is futott hobbi szinten, és nyitott volt többre is. A Magyar Atlétikai Club igazolt futójaként, ahogy tudom, segítem őt, sokszor az edzéseket is együtt csináljuk végig. A felkészülés két helyszínre korlátozódik: hétköznapokon Budapesten, elsősorban atlétikai pályán és a Margitszigeten, hétvégén pedig otthon, Környén futok. Heti két résztávos edzés mellett hosszú futásokat is beiktatok a programba.

- Elsőként is a futással próbálkoztál?

- Hobbi szinten gyerekkorom óta focizgatok, de 14 évesen a család indított el ezen a vonalon. Először a bátyám kezdett futni, később édesapám is csatlakozott, természetesen én sem maradhattam ki ebből. Anyukám minden versenyen szurkol, igaz, idén csak én fogok rajthoz állni a Nike Budapest Félmaratonon. Maga a futás a szabadságot jelenti számomra, kikapcsol és megnyugtat egyszerre, az edzések alatt tudom igazán kiszellőztetni a fejem, és az is hihetetlen jó érzés tud lenni, mikor teljesíteni tudok egy-egy kitűzött célt.

fb share