Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Egy legenda - Steve Prefontaine

Bár világversenyen soha nem szerzett érmet, Steve Prefontaine az amerikai hosszútávfutás egyik legnagyobb alakja volt. 150 versenyéből 120-at megnyert, és ő volt az első, aki Nike-logós cipőben futott. A Spuri Magazin nyári számában megismerheted portréját.

Steve Prefontaine pályája nem volt mentes az ellentmondásoktól: 1974-ben hét amerikai csúcsot tartott és az egyetemi bajnokságban sosem tudták legyőzni, de világversenyeken sosem nyert érmet. Az 1972-es müncheni olimpián az 5000 méter egyik favoritjának számított, ám végül be kellett érnie a negyedik hellyel. Hogy mekkora tehetségnek tartották, arra jellemző példa, hogy 19 esztendős korában a Sports Illustrated címlapjára került, mint a jövő legnagyobb hosszútávfutó reménysége.

A cikk érdekessége, hogy Prefontaine pályaképe mellett megtudhatunk pár kevésbé ismert körülményt az 1964-ben létrejött Nike megalakulásáról. A cég egyik alapítója az a Bill Bowerman volt, aki a University of Oregonon Prefontaine-t edzette. A futó állítólag nagyon önfejű volt, ezért edzője nehezen jött ki vele.

Steve Prefontaine pályája tragikusan rövid volt és tragikus véget ért: 24 éves korában autóbalesetben hunyt el a rendkívüli tehetségű amerikai futó. Emlékét versenyek, könyvek, filmek őrzik - és egy szobor, amit a Nike székháza előtt állítottak a tiszteletére.

A nyári Spuri Magazin Futótörténelem című rovatában Steve Prefontaine címmel olvashatod a róla szóló írást.

A Spuri Futómagazin négy következő számára június 15-éig kedvezményesen, tavalyi áron, 2900 forintért - Spuri Futókártyával 2600 forintért - fizethetsz elő. Az előfizetés a 2011-es őszi és téli, valamint a 2012-es tavaszi és nyári számot foglalja magában. Június 16-ától augusztus 15-ig egy lapszám ára előfizetőknek 850 helyett 750 forint, az előfizetés négy számra 3000 forint. Ugyanebben az időszakban Spuri Futókártyával az előfizetés négy számra 2700 forint. A lapot megvásárolhatod a BSI nevezési irodáján, a Spuri Futóboltban és a BSI eseményein a készlet erejéig. A magazin szombaton a 14. Kékes Csúcsfutáson is megvásárolható.

A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt >>> találsz meg minden információt.

fb share