Egyszer aszfalton tömegben, egyszer magányosan az erdőben

Németh Ádám szereti váltogatni a versenyek hangulatait. Közel áll a szívéhez a terepfutás természetközelsége, magánya, de ugyanennyire el tudja ragadni egy közösségi futás zsibongó aurája is. Idén a terepen már teljesített, a közösségi élményt a 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon éli meg.

- Hosszú volt az út a maratonig?

- Úgy kezdtem, mint bárki más: az általános iskolai testnevelés órákkal. Emellett atlétikai edzésekre is jártam, de megmaradtam amatőr szinten. Amikor elkezdtem az egyetemet és felkerültem Pestre, akkor ez visszaesett, jóval kevesebbet mozogtam. 2008 környékén viszont újra elkezdtem futni, először csak néhány kilométereket. Akkoriban ismerkedtem meg Fruzsinával, a barátnőmmel, aki sportolt előtte is, így közös élményként éltük meg az együtt sportolást. Egy idő után elmentünk versenyre is, a budapesti maraton háromfős váltójában mérettettük meg magunkat. Megragadott az esemény hangulata, ezután egyre több versenyen indultam. Fő célommá a maraton teljesítése vált, ami 2009-ben sikerült is. Később átváltottam a terepfutásra, jobban motivált. A Margita Maratont, a Vértes Terep Maratont is teljesítettem idén. Hosszú idő után október 2-án fogok aszfalton futni újra a SPAR Budapest Maraton keretében.

- Mi a különbség a két típusú verseny között?

- A nyugalom és a természet közelsége vonzott leginkább a terepfutáshoz, de annak a nagy volumenű rendezvénynek a hangulata, ami megragadott néhány évvel ezelőtt, hiányzott a versenyek sorából. Úgy éreztem szívesen részt vennék ismét egy olyan eseményen, ahol sok ezer ember társaságában lehet futni. Annak is megvan a bája, amikor egy kisebb rendezvényen, teljesen más környezetben mozog az ember, de az is hatalmas élmény tud lenni, ha egy tömegben vesz részt ilyen futáson. A felkészülés során arra kell figyelni, hogy míg az utcai futóversenyen elhanyagolható a szintkülönbség, a terepen ezzel szemben ez nagyon komoly tényező. Így kell alakítani az edzéseket is, a terepre szinte csak "szintes" futásokkal lehet készülni, míg az utcaira síkon. Miután teljesítettem a SPAR Budapest Maratont, visszatérek az erdőbe, a hegyek közé és ott fogok majd készülni a következő terepversenyekre.

- A futást - mondhatni - Fruzsinának köszönheted, ezért azt gondolná az ember, hogy együtt is mentek a maratonra. Így van?

Igen, ő is elkísér; míg én egyéniben, ő a testvérével és az édesanyjával váltóban teszi meg a távot. Sőt, az utóbbi időben sikerült rávennem néhány barátomat is a futásra, így az egyéni mellett egy váltónak is az első tagja leszek. Az első szakasz után egy cimborámnak átadom a stafétát, majd folytatom a magam maratonját, ő közben a csapat második etapját teljesíti.



fb share