Együtt lenni a többi futóval

Olykor szenvedek az edzéseken, azonban ha kimarad pár hét, már hiányzik a futás - mutatott rá erre a különös ellentmondásra Paszternák Marianna. A 7. Generali Duna-parti Futógálán az 5 kilométeres távon indul, és tervei szerint kedvenc zenéjére fut majd. Marianna hosszabb távot edzésen futott már, azonban versenyen még soha.

- Milyen konkrét célokkal jössz a futógálára?

- Alapvetően azért neveztem a versenyre, hogy ott lehessek azzal a több száz, ezer futóval. Nincs semmilyen elvárás önmagammal szemben, helyezésben végképp nem gondolkozom. 35-40 perc alatt szoktam teljesíteni ezt a távot, remélem, egy picivel beljebb lehetek ennél most. Szeretek a Duna-parton futni, és az Újpesti rakpart kifejezetten szép kilátással bír. Még nem ismerem a pályát, ugyanis a korábbi években nem volt szabad a május utolsó hétvégéje, de ha nagy hatással lesz rám a futógála, akkor jövőre is itt leszek.

-Régi szerelem a futás?

- Mindössze három évvel ezelőtt húztam futócipőt, a fogyókúra részeként. Sajnos munkámból adódóan elég hektikus az edzéseim gyakorisága, bizony gyakran megesik az is, hogy két-három hét is kimarad. Ilyenkor már hiányzik az edzés, mert bármennyire is szenvedek, az életem részévé vált a futás. Délutánonként indulok, a cél a csepeli Nyúldomb, ahol egy kialakított futópálya vár. Természetesen az oda utat, ami 2,5 kilométer is futva teszem meg.

- A családból fut még valaki, vagy jön a 7. Generali Duna-parti Futógálára?

- 17 éves Dani fiam egészen tavalyig lelkesen futott velem. Tavaly még az éjszakai futáson is rajhoz állt, azonban két sportbaleset - karate edzésen kiugrott a térd, majd focin porctörés - egy időre visszafogta a sportolásban. A férjem pedig elsősorban a szurkolásban jeleskedik, ha minden igaz, akkor szombat délután a helyszínen fog szorítani nekem.

- Mit jelent számodra a futás?

- Egyértelműen előrevisz. Akaraterőt ad és állóképességet, illetve nem utolsósorban rengeteget tudok edzés alatt gondolkozni. Időm van kissé rendezni a problémákat és a napi teendőket egyaránt. Az elmúlt három esztendőben mindig egyre többet és többet bírtam, és ez hihetetlen erőt tud adni az embernek. A verseny alatt egyébként zenét fogok hallgatni. Szeretem a zenét, fel tudok pörögni rá, és iramot ad a futásomnak.



fb share