Ferenczi József részletekben futja körül a Balatont

Ferenczi József sok tekintetben "legnek" számító futó: jó messziről, Nyíregyházáról jön a Balatonhoz, 64 évével a Maraton+-t futók legidősebbje, és körbefutja ugyan a Balatont, de más szisztéma szerint. Erről így beszélt: "Én is négy szakaszon futom körbe a tavat, de nem a Balaton Szupermaraton négy napja alatt, hanem minden évben a Maraton+ egy távját teljesítve. Ezáltal négy év alatt végigfutom mind a négy szakaszt, és négy év alatt kerülöm meg teljesen a Balatont."

A nyíregyházi futó tavaly, amikor még csak egy napos volt a Maraton+, a Badacsony-Balatonfüred távot futotta, most a Füred-Siófok szakasz következik. Ferenczi József ezt 6 órán belül szeretné teljesíteni. Ősztől készül erre: maratonok és félmaratonok után edzésterv alapján, amelynek 16 hete alatt 6-tól 32 kilométerig terjedő távokat futott. "És gondolatban is készülök. A Balatont többször körbebicikliztem, ismerem az útvonalat. Tudom, hol halad el a mezőny mondjuk Balatonvilágoson, és tudom, milyen az a bizonyos emelkedő Balatonakarattyán. Tudom, hogy mire vállalkozom. "

Ferenczi István gyermekkora óta sportol, gimnáziumi évei alatt kezdte a futást. A hosszabb távok mindig is közelebb álltak hozzá. Élete első maratonját 23 évesen futotta, viszont első ultratávja a tavalyi Maraton+ volt. "Akkor jó, egyenletes tempóban, jó beosztással futottam. A Balaton számomra a világ közepe. Ahhoz, hogy teljesítsem a távot, sok minden erőt ad. Például felemelő érzés olyan történelmi helyek közelében futni, mint a tihanyi apátság. De a futók társasága is fantasztikus. Olyan, mint egy nagy család. Ettől is emelkedett a hangulat."



fb share