Legek a Balaton Szupermaratonon

A Balaton Szupermaraton két újdonsága a FélBalaton, a Badacsony-Siófok táv teljesítése két nap alatt, illetve a most már minden nap futható Maraton+. De akik kétségkívül a legérdekesebbek: a futók. A legidősebb induló az a német Horst Preisler lesz, aki közel 1283 maratont és 367 ultramaratont futott. A hamburgi futó 1935. augusztus 2-án született. A Balaton Szupermaraton másik doyenje Bozó Pál: az erdőkertesi futó 1939. augusztus 16-án született.

A legfiatalabb induló nemrég töltötte be a 14. életévét. A szegedi Márkus Levente 1996. február 7-én született, és csapatban indul a Balaton Szupermaratonon. Csupán három évvel idősebb nála a négynapos Balaton-kerülés két másik fiatalja, az 1993. augusztus 1-jén született Szabó Dávid, aki a Pest megyei Áporkáról jön, hogy csapatban fussa a FélBalatont, valamint a budapesti Merl Szandra: 1993. január 4-én született, a Balaton Szuperen indul csapatban.

Olyanok is indulnak többen, akik nem kifejezetten a Balaton melletti megyékből, városokból, településekről jönnek a magyar tengerhez. A legmesszebbről minden bizonnyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyről, Kisvárdáról, Újfehértóról és a megyeszékhely Nyíregyházáról érkeznek. Alig kell viszont utazniuk a Balaton melletti indulóknak: az eseményhez legközelebb a balatonmáriafürdői csapat tagjai, illetve a keszthelyi és siófoki futók lesznek.

Még mindig a térbeli távolságnál maradva: a szomszédos országok közül Ausztriából és Szlovéniából jönnek futók, illetve egy-egy magyar nemzetiségű induló érkezik Szlovákiából és Romániából. Európán kívüli országbeli indulója is lesz a 3. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonnak: igaz, hogy Brent Haywood Budapesten él, ám az új-zélandi Falkikrból származik.

A legtöbben Budapestről indulnak a Balaton Szupermaratonon, ám az ország valamennyi megyéjéből jönnek futók: a legtöbb nevezője Pest megyének van, de sok induló érkezik Győr-Moson-Sopronból és Veszprém megyéből.

Sem a futók, sem a rendezők számára nem mindegy, milyen lesz az időjárás az idei Balaton Szupermaratonon. Amennyire a mostani prognózisok alapján előre lehet tekinteni, talán nem lesz olyan időjárási szélsőség, mint a tavalyi szigligeti befutónál. Akkor néhány óra alatt 11 fokot esett a hőmérséklet, és a napsütést hóesés, majd ismét hóesés követte. Ez is egyfajta leg volt a Balaton Szupermaratonon...



fb share