Futás Novák Mariann emlékére

2005-ben még 21 kilométeren, azt követően pedig minden esztendőben a hatodmaratonon áll rajthoz Gieger László az évadzáró Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon. Az Országgyűlés Hivatalának tanácsadója a Mindenkor futóklub tagjaként versenyez hosszú évek óta.

- Miben különbözik a Balaton Maraton hangulata a többi versenyétől?

- Minden verseny légköre más és más, azonban az évadzáró hangulata sokkal felszabadultabb a többinél. Nemcsak az előírt, de a szabadidős programok is különleges élményt tartogatnak a versenyzőknek: a futók családja egy nagy bulit csap zárásként, hiszen tavaszig nem is találkozunk. Örülünk annak is, hogy a kétnapos versenyre a család is velünk tarthat, és rengetegen élnek ezzel a lehetőséggel. Így még családiasabb az a miliő, ami évek óta jellemzi a Balaton Maratont. Természetesen folyamatosan figyeljük a híreket is, hogy napsütés követi-e majd utunkat, vagy küzdenünk kell a természeti elemekkel, mint néhány éve. Egy biztos, semmi sem tántoríthat el bennünket a részvételtől.

- Miképp készültél fel az idényzáróra?

- 31 éve futok, rendszeresen edzek, nem kizárólag a Balaton Maraton kedvéért rovom a köröket. Monspart Sarolta és Korik Vera edzésterve alapján készülök, hetente kétszer a Magyar Atlétikai Centrumban kora esténként, hétvégén pedig fakultatív a program, ha van szabadidőm, akkor nekivágok egy nagyobb távnak.

- Körvonalazódott már benned valamilyen taktika a versenyre?

- A rajtvonal mögött együtt fogunk állni a félmaratoni és maratoni futókkal, azonban a tiszteletet megadva nekik, mögöttünk fogunk elhelyezkedni, és próbáljuk majd tartani velük a tempót. Sokat számít a szurkolók biztatása is, mikor már "lila elefántokat" lát az ember, és a végén úgy érzi, a világ leghosszabb útja a célegyenes, azaz a Beszédes József sétány, ami soha sem akar véget érni. Alapvetően 6-7 perces ezrekkel számolok, reményeim szerint háromnegyed órán belül teljesíthetem a távot.

- Mi motivál még 31 év után is a futásra?

- Ennyi idő után is örömöt szerez a mozgás, emellett pedig fegyelmezettséget, pontos időbeosztást eredményezett számomra. Már nem azért küzdök, hogy eggyel kisebb méretű farmerban táncolhassak a diszkóban, de a futás belső harmóniát és lelki békét teremt. Érdemes kipróbálni!

- Kik tartanak veled a megmérettetésre?

- Szántó Zsóka, a csapatunk motorja és Görgényi Hajnalka az Országgyűlés Hivatalából, a Mindenkor csapatából pedig Varga Erika lesz mellettem a rajtnál. Velünk tartott volna egy másik társunk, Novák Mariann is, aki a napokban hunyt el. Az évadzáró futáson az ő emlékére is fogunk futni.

(Az interjú eredetileg Futás Novák Mariann gyógyulásáért címmel készült, és korábban így is került fel a honlapra. Az anyag közlése után értesültünk arról, hogy Novák Mariann elhunyt. Az interjú címében és szövegében - az interjúalannyal egyeztetve - utólag ezért történtek változtatások. A futanet.hu szerkesztői)



fb share