Laza futás 4 órán belül

Másodszor vesz részt a SPAR Budapest Maraton 30 kilométeres megmérettetésén Endresz Imre. A zirci vasutas nem tervez nagy iramot, mint mondta, laza futásban és 4 órán belüli időben reménykedik.

- 2008 után ismét ott leszel a Városligetben a 30 kilométeres mezőnyében. Milyen futóidénnyel a hátad mögött érkezel erre a versenyre?

- Elsősorban az őszöm volt aktív, tavasszal csak a T-Home Vivicittára neveztem, azonban az őszi idénynyitó mellett ott voltam az éjszakai futáson is. A Nike Budapest Félmaraton elsősorban a hőség miatt volt komoly kihívás: a 2:38 nem egy csúcsidő, de azt hiszem, október 2-án már nem kell ilyen időjárástól tartanom. Ott elsősorban a kilométerek jelentik majd a nehézséget, ráadásul a felkészülésem sem volt igazán tökéletes.

- Mi hátráltatott az edzésprogram megvalósításában?

- Valójában semmi. Egyszerűen nem tudtam annyira ráhangolódni, és kicsúszott a szabadidő a kezemből. Hetente 1-2 alkalommal jutottam csak ki futni. Alapvetően a zirci természetben, hegyekben vagy egy nagy réten szoktam edzeni, de olykor a helyi futballpálya körüli salakos négyszázas kört szoktam választani. Pedig szeretek futni, jól esik és teljesen kikapcsol.

- Más sportággal is próbálkoztál korábban?

- 1985-ben kézilabdával nyitottam a sort, de többször is abbahagytam, majd visszatértem ehhez a sporthoz. Végül tíz évvel ezelőtt egy újsághirdetésben olvastam először a Nike Budapest Félmaratonról, és megfogott az a pár sor. Úgy döntöttem, kipróbálom magam, és olyannyira pozitív volt az első élmény, hogy nem is kerestem más elfoglaltságot.

- A családban vagy a munkahelyeden milyen visszhangja van annak, hogy rendszeresen versenyzel?

- Édesapámmal élek, de ő nem különösebben foglalkozik a futással. Ha elmegyek edzeni, csak legyint. A főnököm eleinte még velem tartott egy-egy versenyre, de ezeknek a száma egyre ritkult. Igaz, éppen tavaly Zalában együtt voltunk egy teljesítménytúrán, de a futás nála már háttérbe szorult.

- Mit gondolsz, mire leszel képes 30 kilométeren?

- Az első néhány kilométerrel nem lesz baj, de nincs kétségem afelől, hogy a lendületem korán alább fog hagyni. Laza futást tervezek, 3:30-4:00 körüli idővel számolok. Feltehetőleg az utolsó ezreken már lesz egy kis séta, de számomra elsősorban a részvétel a fontos, nem a csúcsidő megfutása. Ősszel még két megmérettetést tervezek: egy 18 kilométeres pilisi teljesítménytúrát és az idényzárót Balatonon, ahol egy félmaratonnal szeretném befejezni az esztendőt.



fb share