Kálovics Anikó, az esélyes, aki szeretne nyerni a Nike Budapest Félmaratonon

Kálovics Anikó eddig háromszor nyerte meg a Nike Budapest Félmaratont. Az idei évben kicsit visszafogottabban edzett és versenyzett, de most, három hét edzőtáborozás után ezen az eseményen fogja kipróbálni, milyen formában van, és szeretné megnyerni a félmaratont.

- Hogy érzed, milyen formában vagy?
- Ez az évem egy kicsit nehézkesen kezdődött, mert szerintem az elmúlt években elég sokat versenyeztem, meg nehezen indult el a lábam a mostani évben - lehet, hogy a sok versenyből meg mindenből kicsit elegem lett. Idén az edzésekből is visszavettünk, kevesebbet, könnyebben edzettem, nem versenyeztem annyit. Ráadásul 2 hónapja orrsövény műtétem volt, amiből elég nehezen gyógyultam fel - ez már egy régebbi probléma volt, nagyon lihegtem, nem kaptam levegőt az orromon, és most volt egy olyan időszak, amikor nem volt annyi verseny, és megcsináltattam. Aztán most eljöttünk edzőtáborba 3 hétre, direkt azért is, hogy egy kicsit összeszedjem magamat.

- Hogy sikerült az edzőtáborozás?
Jót tett az edzőtábor, Livignoban, magaslaton votlunk három hétig. Az elején kicsit nehézkesen ment, magaslaton nehéz edzeni, és nekem mindig is nehezebb volt, de a végére úgy érzem, megerősödtem. Ideális volt az idő, olyan 20 fok körül - tartok is egy kicsit attól, hoyg nmi lesz, ha lent meg majd 30 fok lesz...

- Minek köszönhető, hogy visszatérsz a Nike Budapest Félmaratonra?
Direkt azért indulok a Nike Félmaratonon, mert kíváncsi vagyok arra, milyen formában is vagyok, visszajelzést ad a verseny, mennyire szedtem össze magamat, mennyire megy.

- Mit vársz magadtól a Nike Félmaratonon?
- Szeretnék azért egy jó időt futni, de nem mondanék konkrét időt, fogalmam sincs, mennyire fog menni, nem tudom, milyen meleg lesz, az időtől is függ. Szeretném megnyerni ezt a versenyt, inkább ez a fontos. Hallottam, hogy lesznek többen, elég sokan indulnak, úgyhogy meglátjuk.

- Párod, Zsolt most nem fog neked nyulazni, ez nem fogja nehezíteni a dolgot?
- De, de hát rengeteg ilyen verseny volt már, hogy egyedül futottam. A Nike Félmaratonon volt ez a 71:30-as bónuszidő, ez segített. Nyilván könnyebb fiúkkal futni, de ettől függetlenül egyedül is kell tudni futni. A melegtől tartok egy kicsit, meg a széltől, az lesz a nehéz. Kérdés, hogy mennyire bírom a meleget, meg a rakparton a szél mennyire lesz erős.

- Van-e valamilyen jó tanácsod vasárnapra?
- Ha nagyon süt a nap, akkor nem árt a napszemüveg. Ha meleg van, az első 5 kilométertől el kell kezdeni inni, és folyamatosan, a végén még többet is kell. Célszerű nekivetkőzni - nem kell póló, csak valami kis trikó. Lehet, hogy az elején az ember fázik, a rajtnál kicsit hűvösebb van, de fél óra múlva egyre melegebb lesz! És melegben takarékosan kell futni, a félmaraton hosszú, egy óra feletti futás, nem egy 10 kilométerről beszélünk. 15 kilométertől még nagyon sok van hátra, ha addig eljut az ember.

Kálovics Anikó Nike Budapest Félmaratoni győztes eredményei:
2003 - 1:11:07
2004 - 1:11:18
2006 - 1:10:46



fb share