Nem futja a margitszigeti futók vécéjére

Nem fog úgy összejönni a margitszigeti futókör felújítása, ahogy eredetileg szerették volna. Ebbe törődhet bele hétfői ülésén a Fővárosi Közgyűlés, ha elfogadják Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztését, melyet a sporttal foglalkozó főosztály készített elő.

A közgyűlés tavaly decemberben hagyta jóvá a futókör teljes körű fejlesztését. Ez a 2013-as árvíz miatt vált sürgőssé, mivel a burkolat a víztől több helyen balesetveszélyessé vált. A feladatra 350 millió forintot szántak, ez az összeg szerepel a 2014-es költségvetésben.

Az eredetileg elfogadott engedélyokiratban benne volt a régi rekortán elbontása, az új futópálya megépítése, térfigyelő kamerarendszer kiépítése és a futók által használt meglévő öltözők, vécék felújítása.

"Jelenleg kirajzolódni látszik, hogy a tavaly elkészített költségbecslések alapján megállapított összköltség kevésnek bizonyul, az engedélyokiratban foglalt feladatok kivitelezése 350.000 eFt összegből nem valósítható meg"- áll az előterjesztésben.
Ezt azután voltak kénytelenek elismerni, hogy a Budapesti Sportszolgáltató Központ által kiírt közbeszerzésre egyetlen olyan érvényes pályázat sem érkezett, amely ebből a keretösszegből megvalósította volna a feladatokat. Az előterjesztés szerint így muszáj módosítani az engedélyokiratot, ki kell venni a műszaki tartalomból az öltözők és vécék felújítását, hogy beleférjenek a 350 millióba.
A vécéfelújításra leghamarabb jövőre lehet esély, az előterjesztés szerint megfontolandó a 2015-ös megvalósítás az önkormányzat "költségvetési lehetőségeit figyelembe véve".

A 350 millióból egyébként a kamerarendszer kiépítése sem jön ki, de ezt megoldják másképp. Az előterjesztés felidézi, hogy a kamerarendszert már áprilisban kivették az engedélyokiratból. Megpróbáltak szerezni állami támogatást a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázaton, de nem nyertek. A margitszigeti kamerarendszer és wifi telepítése végül a Főkert 2014-es üzleti tervébe került be bruttó 181 millió forint keretösszeg értékben.

Az üzemeltető a tervek szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lenne. Az előterjesztés szerint ezért októbertől 3 fővel növelni kell a FÖRI létszémkeretét, az üzemeltetés pedig 35 millió forintba fog kerülni.

Az árvízi károkra hivatkozva a főváros vis maior támogatási kérelmet is beadott korábban a Belügyminisztériumnak, és ezen a címen kapnak is pénzt mind a futókör, mind az atlétikai centrum kazánházának felújítására, összesen 154 millió 645 ezer 504 forintot (ebből 152 millió 363 ezer 163 forint mehet a futókörre). A pénzt viszont csak a teljesítést igazoló számla benyújtása után kaphatják meg.

Forrás: Index

fb share